Chokladkaka med nötcrumble
Har precis sagt hej då till mamma som har varit här ett par timmar och fikat. Jag bjöd på en väldigt god kaka som jag slängde ihop här om dagen efter ett eget recept. Var så sugen på att baka men var så trött på allt som man alltid gör, så jag exprimenterade lite och resultatet blev väldigt gott!
Chokladkaka med nötcrumble:
Kaka:
100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
Crumble:
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1 msk kakao
150 gram mörk choklad
1 dl hackad mandel
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och kakao och vispa ihop. Tillsätt sist smöret och vispa till en slät smet. Smöra och bröa en form ca 24 cm i diameter och häll över smeten. Sedan är det dags att göra crumble. Finhacka chokladen och blanda ihop alla ingredienser, den ska ha en smulig konsistens och det enda viktiga är smöret fördelas ordentligt. Strö över på kakan i ett jämt lager och sedan in i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan svalna och förvara sedan i kylskåp tills den är kall. Servera gärna med en klick vaniljglass.